0
0.00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.


Hoe herken je een slecht passend zadel?

december 4, 2023

Een slecht passend zadel kan niet alleen problemen veroorzaken voor de ruiter, maar ook voor het welzijn en de prestaties van het paard. Van pijn en ongemak tot verminderde prestaties en ernstige verwondingen, de gevolgen kunnen enorm zijn. Het is daarom van groot belang om te weten hoe je een slecht passend zadel kunt herkennen en snel kunt ingrijpen om het probleem op te lossen. Het zadel heeft namelijk niet alleen als doel de ruiter te ondersteunen, maar ook om het paard te beschermen en zijn prestaties te optimaliseren. Een slecht passend zadel kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen bij het paard, zoals wondjes, schuren en rugproblemen. En niet alleen het paard, maar ook de ruiter kan last krijgen van ongemak en verminderde prestaties.

Kenmerken slecht passend zadel

Als een zadel niet goed past kan dit verschillende tekenen vertonen. Hieronder zijn een aantal opgesomd:

1.     Pijnlijke of gevoelige plekken op de rug van het paard

Een van de meest voorkomende kenmerken van een slecht passend zadel is een pijnlijke of gevoelige plek op de rug van het paard. De plekken kunnen ontstaan door drukpunten op de rug van het paard, die drukpunten ontstaan wanneer het zadel niet goed past. Dit kan leiden tot schuren, wondjes en zelfs zweren. Het paard kan dan ander gedrag gaan vertonen zoals verzet tonen tijdens het rijden of tijdens het opzadelen. Ook kan een paard zoveel last krijgen van een slecht passend zadel dat het zelfs kan gaan steigeren, bokken of bijten tijdens het opzadelen. Het is dus belangrijk voor de gezondheid van het paard dat het zadel goed past.

2.     Wrijving of schuren

Een slecht passend zadel kan ook wrijving of plekken veroorzaken op de huid van het paard. Dit kan zich voordoen in de vorm van witte haren, haarverlies, schaafwonden, blauwe plekken of zelfs open wonden. Ook drukplekken op het zadel kunnen aanwijzingen zijn op een slechte pasvorm van het zadel. Dit kan leiden tot ongemak en pijn bij de ruiter en bij het paard. 

3.     Verminderde prestaties van het paard

Een slecht passend zadel kan ook leiden tot verminderde prestaties van het paard. Dit kan zich uiten in het vermijden van bepaalde bewegingen, een verminderde snelheid, moeilijkheden bij het wenden of springen, of andere lichamelijkeproblemen. Als een zadel te strak zit voor het paard kan het paard krampachtig tijdens de beweging de schouders intrekken en kan dan kort gaan lopen. Het lijkt er dan op dat het paard kreupel is, echter komt dit door een slecht passend zadel.

Ongemak bij het paard kan er ook voor zorgen dat spieren op de verkeerde manier worden gebruikt, dit kan leiden tot spieratrofie. Als het paard in de verdere dressuur training met de schoft gaat rijzen of met het springen gaat basculeren kan deze tegen het kopijzer van het zadel aankomen als deze te breed is. Bij het paard kan dit voor hindering zorgen, als reactie kan het paard de eigen rug wegdrukken en het hoofd omhoog steken om zo de pijn te ontwijken.

4.     Slechte positie van de ruiter

Als ruiter wil je natuurlijk een goede positie hebben als je aan het paardrijden bent. Een slechte positie kan ervoor gaan zorgen dat de ruiter gaat botsen in het zadel, waardoor de ruiter niet met gevoel kan rijden en de bewegingen niet harmonieus zijn. Het paard kan ook last krijgen van een verkeerde gepositioneerde ruiter. Als er meer druk wordt uitgeoefend op één kant kan dit ervoor zorgen dat het paard scheve bespiering krijgt of krom kan gaan lopen. Daarnaast kan het voorkomen als een ruiter niet goed zit dat er met angst wordt gereden. Dit kan ervoor zorgen dat de ruiter gaat knellen met de benen, dit leidt tot een verstijft lichaam en deze stress kan over worden gebracht op het paard. Bij een slecht passend zadel kan het ook zo zijn dat je als ruiter jouw balans verliest tijdens het rijden. Dit kan leiden tot ongemak en zelfs tot vallen. Een goed passend zadel is ook belangrijk voor de veiligheid van de ruiter.

Als ruiter wil je natuurlijk voorkomen dat jij of het paard last krijgt van een slecht passend zadel. Het is daarom van belang dat je een slecht passend zadel herkent. Maar wat kan je doen als je een slecht passend zadel hebt? Hieronder beschrijven wij een aantal tips die jou daarbij kunnen helpen.

Raadpleeg een professionele zadelmaker
Een professionele zadelmaker kan helpen bij het beoordelen van de pasvorm van je zadel. Het zadel kan dat aangepast worden of er wordt een nieuwe zadel aanbevolen die beter past bij de vorm van het paard. Bij Zadelmakerij Nugteren zijn wij gespecialiseerd in het maken en aanpassen van zadels. Als je twijfelt of jij een slecht passend zadel hebt, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met de zadelpasservice!

1.     Let op de lichaamstaal van het paard tijdens het rijden

Het paard kan signalen afgeven die wijzen op een slecht passend zadel, zoals moeilijkheden bij het opzadelen of ongemak tijdens het rijden. Let op de lichaamstaal van het paard tijdens het rijden en vraag om feedback van een deskundige. Daarnaast kun je na de training over de rug van het paard voelen en kijken of het paard een reactie erop geeft.

2.     Zorg voor een goede pasvorm van het zadeldek

Een zadeldek dat niet goed past, kan de problemen met een slecht passend zadel verergeren. Zorg ervoor dat het zadeldek goed past en niet wrijft of verschuift. Het zadeldekje moet goed vrij liggen van de schoft en dient goed in het zadel te worden getrokken. Daarnaast is het belangrijk dat de rand van het zadel niet op de naad van het zadeldekjekomt. Bij Zadelmakerij Nugteren verkopen wij ook zadeldekjes. Ben je op zoek naar een nieuw zadeldek? Bekijk nu onze webshop en ons aanbod van verschillende soorten zadeldekjes! 

3.     Let op de gezondheid van de rug van het paard


Zorg voor de gezondheid van de rug van het paard, door bijvoorbeeld een goede warming-up en cooling-down, en regelmatige rugmassages. Dit kan helpen bij het voorkomen van rugproblemen.

4.     Investeer in een goed zadel

Een goede zal kan een investering zijn, maar het is de moeite waard om te zorgen voor de gezondheid en het comfort van het paard. Kies voor een zadel dat past bij de lichaamsvorm van het paard en dat voldoende ondersteuning biedt aan de ruiter. Heb jij hierbij advies nodig bij de aankoop van een goed zadel? Bij Zadelmakerij Nugteren bieden wij graag advies aan om ervoor te zorgen dat jij de juiste keuze maakt. Maak via ons contactformulier een afspraak.

Een slecht passend zadel kan desastreuze gevolgen hebben voor de gezondheid en prestaties van jouw paard, en het comfort van de ruiter. Het is van cruciaal belang om de signalen van een slecht passend zadel te herkennen en onmiddellijk actie te ondernemen om het probleem te verhelpen. Schakel een deskundige zadelmaker in, let op de lichaamstaal van jouw paard, zorg voor een perfect passend zadeldek, investeer in een kwalitatief goed zadel en bescherm de ruggengraat van jouw paard. Laat een slecht passend zadel niet de gezondheid en prestaties van jouw paard ondermijnen!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram