Zadels

Omdat elk paard anders is en zijn eigen verhaal heeft kunnen wij alleen op locatie een goed advies geven over zadels.

Maak een afspraak

Dressuurzadel

Dressuurzadels worden meestal gebruikt bij het dressuur- of recreatief rijden. Een dressuurzadel moet een comfortabele zit geven waarin je kleine hulpen kunt geven.

Deze zadels hebben een lang zweetblad voor een mooie beenligging van de ruiter. Daarnaast wordt er meestal gebruik gemaakt van lange singelstoten zodat de singel onderaan het zweetblad vast gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de ruiter met zijn benen dichterbij het paard zit. Er zitten geen singelstoten en gespen tussen het ruiterbeen en het paard. De diepte van de zit en de kniewrongen van het dressuurzadel bepalen of het comfortabel is voor jou. Er is veel variatie tussen verschillende merken en modellen. 

Merken dressuurzadels

De merken waarmee wij werken voor dressuurzadels zijn onder andere Passier, Albion, Kentaur en Wintec. In elke prijscategorie zijn er zadels beschikbaar en samen kijken we naar de perfecte match. Om die match te krijgen kijken we naar jouw paard, jij als ruiter en het zadel. We leveren altijd een zadelhoes bij jouw nieuwe dressuurzadel. De meeste modellen zijn standaard in bruin en zwart te verkrijgen of aan te passen naar jouw wensen. En ook in de maat is er veel keus: van 16, 17 en 18 inch en alles ertussenin.

Springzadel

Een springzadel wordt gebruikt bij het springen en eventing. Voor de beginnende en gevorderde ruiters zijn er passende springzadels. De kenmerken van een springzadel zijn een kort zweetblad, met meestal voor en achter een wrong voor een goede steun bij de knieën. Naast een korter zweetblad heeft een springzadel ook een hoge bevestiging van de singel. 

Bovenstaande kenmerken zijn van toepassing op springzadels, maar dat neemt niet weg dat er veel variatie is. Als je een springzadel wilt kopen is het goed om een aantal verschillende zadels te proberen. Zo kom je erachter wat voor jouw paard en jou als ruiter het beste past. 

Goede springzadels

Bij het springen is de houding van een ruiter anders dan van een dressuurruiter. De beugels zijn een stuk korter, waarbij de knie meer gebogen is en de ruiter meer staat in de beugels. Een goed springzadel zorgt ervoor dat het paard optimaal kan springen en de ruiter goed mee kan gaan in de beweging van het paard. Voor, tijdens en na de sprong.

We hebben een ruim aanbod van springzadels door de vele merken waarmee we werken. Denk aan merken als Prestige, Albion, Euroriding en Equipe. De meeste uitvoeringen zijn in verschillende kleuren te verkrijgen, zoals zwart en bruin. De meest gebruikte maat springzadel is 17 inch, maar natuurlijk hebben we meerdere maten beschikbaar.

 

Veelzijdigheidszadel

Naast dressuur- en springzadels beschikken we ook over veelzijdigheidszadels. Dit is een allround zadel dat zowel voor dressuur en springen gebruikt kan worden, omdat deze zadels qua model tussen een dressuur- en springzadel in zit.

Kenmerken veelzijdigheidszadel

Het verschil in zadels geldt voor het zweetblad, dat is korter dan bij een dressuurzadel en iets rechter dan een zweetblad van een springzadel. De singels is meestal hoog bevestigd, net zoals bij en springzadel. Daarnaast zijn de kussens wat rechter en het middel van het zadel iets breder, zodat het gewicht van de ruiter over een groter deel van de paardenrug verdeeld wordt. Er zullen daardoor minder snel drukpunten ontstaan.

Merken

Ook als je een veelzijdigheidszadel wilt voor je paard is deze in veel merken te verkrijgen. De aanbevolen merken voor een veelzijdigheidszadel zijn bijvoorbeeld Stübben, Kentaur en Prestige. Het zadel kan samengesteld worden naar wens en we hebben verschillende kleuren beschikbaar. Veel gekozen kleuren zijn zwart en bruin, vraag hiervoor naar de mogelijkheden.

Tweedehands zadels

Naast nieuwe zadels hebben wij ook tweedehands dressuurzadels, tweedehands springzadels en tweedehands veelzijdigheidszadels te koop. Als zadels goed onderhouden worden kunnen ze een lange tijd gebruikt worden. Er is een ruim aanbod tweedehands zadels beschikbaar wat regelmatig wisselt. Bel gerust om te vragen wat het aanbod op dit moment is.

Alle tweedehands zadels zijn zadels van goede kwaliteit die nog lang mee kunnen omdat deze goed onderhouden zijn. Voordat we een tweedehands zadel aanbieden kijken we ze goed na en wordt het nodige onderhoud al gedaan. Tijdens de passervice zal duidelijk worden of het zadel past en of er nog aanpassingen nodig zijn. Zo ja, dan kunnen wij deze soms direct uitvoeren of in de zadelmakerij. Dan zorgen we er voor dat het zo snel mogelijk in gebruik genomen kan worden. Na de aanpassing komen we altijd nog even passen op locatie om te zien of het echt goed ligt op jouw paard.

Lagere prijsklasse

Het voordeel van een tweedehands zadel is dat de prijzen vaak wat lager liggen. Het zijn kwalitatief goede zadels die je voor een aantrekkelijke prijs kunt krijgen. Als u een tweedehands zadels bij ons koopt kun je ervan uitgaan dat het zadel nog van goede kwaliteit is. Dit is niet altijd het geval wanneer je het koopt via bijvoorbeeld marktplaats of Facebook.

Maak een afspraak

12 + 9 =